KY Moments

De ce ecranul aparatului tau D-SLR MINTE

V-ati gasit vreodata in situatia in care faceati poze la un subiect sau mai multe, pe ecranul aparatului imaginea parea OK, dar pe calculator se vedea ca erau defapt sub/supraexpuse? In special la pozele facute ziua?

Da, ti se poate intampla, chiar daca ti-ai setat luminozitatea ecranului de pe aparat la 0. Asa am facut si eu, si am crezut ca este in regula. Ei bine, nu.. Am patit acest lucru de foarte multe ori, gen in loc sa trag cat mai multe poze la un subiect interesant, in speranta ca macar 10 din 100 sa imi iasa mai de Doamne ajuta,  am tras doar una, doua, trei poate. De ce? Pentru ca pe ecran pozele pareau a fi bune. Dupa ce le-am transferat pe laptop, a trebuit sa constat cu stupoare, ca imaginile erau fie supraexpuse (foarte luminoase), fie subexpuse (prea intunecate). Am pierdut multe imagini cu potential din acest motiv.

Cum puteti evita fotografiile subexpuse/supraexpuse:

Primul meu sfat este sa va familiarizati cu Histograma (O histograma pentru o imagine digitala este un grafic ce prezint numarul de pixeli dintr-o imagine care au o anumita luminozitate si cartografiaza numerele in grafic. – Nikonisti.ro) si sa vedeti daca aparatul vostru va poate afisa histograma subiectului pe care urmeaza sa o fotografiati. Cele mai multe modele de aparate Mirrorless sau D-SLR au deja aceasta functie. Programele de editat fotografii (gen Lightroom, View NX2, Photoshop) au de asemenea optiunea de afisare histrograma.

O sa va dati seama repede, ca Histograma este o sursa mult mai credibila in ceea ce priveste masurarea expunerii, spre deosebire de senzorul aparatului, care adesea greseste. Desigur, nu din adins, doar ca s-ar putea ca ceea ce aparatul considera a fi expunerea corecta, sa nu fie tocmai pe placul nostru.

Un alt sfat, daca sunteti genul de fotograf caruia ii place sau din motive profesionale lucreaza des la prelucrat imagini, trebuie sa luati in considerare achizitionarea unui monitor LED cu afisare Full HD. Chiar daca lucrati pe laptop, un astfel de monitor se poate conecta inclusiv la laptopuri.

Cu ce va ajuta? Pai, cred ca toti ne-am familiarizati deja cu termenul Full HD (Full High-Definition). Pe scurt, inchipuiti-va cum ar fi sa va vedeti fotografiile afisate la 1080p (mai multi pixeli = imagine mai clara). “Dar laptopul meu afiseaza HD! Este suficient, nu?” Nu chiar. Laptopurile adesea au un display HD, insa diferenta este numarul de pixeli afisati (1920×1080 px – Full HD vs 1280×720 px HD).

Un monitor LED Full HD ar fi o investitie mult mai rezonabila, fata de un sistem iMAC cu retina display, la care cu totii visam, dar nu toti ne permitem, din pacate.

Concluzii finale:

Nu va incredeti mereu in imaginea de pe ecranul aparatului vostru.

Trageti cat mai multe  imagini! Mai bine sa fie mai multe si sa le sortati mai tarziu, decat prea putine, si sa patiti ca mine.

Invatati Histograma! Nu, nu este o poezie sau vreo formula la matematica, dar poate fi cel mai bun prieten al vostru!

Nu ezitati sa investiti in echipament de inalta calitate, atat cat va permite bugetul. Nu uitati, orice hobby necesita o investitie, mai devreme sau mai tarziu. Insa aceste investii va vor usura munca, si va vor ajuta sa obtineti rezultatele mult visate.

Sharing is caring!

Comments

comments

2 thoughts on “De ce ecranul aparatului tau D-SLR MINTE

  1. Damian Irimescu

    Chiar îmi căutam un alt monitor Full HD. Dar nu știam ce să fac, să-mi iau un televizor full hd ori să-mi iau un monitor Full HD.

    Da, dacă stau să mă gândesc, mai bine îmi schimb laptop-ul :)) și așa e prea vechi

    1. kymoments Post author

      Daca o mai gasesti, esti invitatul meu :)) Salivez si eu la laptopul de la Dell, chiar dinainte ca tu sa scrii articol despre el. Sper sa il reintroduca in stoc, pe eMag sau alte site-uri s-a cam dus. Doar pe flanco am mai vazut ca aveau si acolo tot pe stoc limitat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *